Het Orgel in de Christelijke Gereformeerde kerk dateert uit 1917

1994: Men bouwt in Ameide een nieuwe kerk en men besloot het orgel niet over te plaatsen naar de nieuwe kerk, maar te verkopen.

Het orgel wordt aangekocht door de Christelijk Gereformeerde kerk te Nieuw Balinge. Het orgel wordt door gemeenteleden gedemonteerd en weer in Nieuw Balinge opgebouwd.
Er wordt onder eigen beheer een nieuwe orgelkas gemaakt in neo-romaanse stijl. Hendriksen en Reitsma uit Nunspeet verzorgt de intonatie.

Dispositie:

Manuaal   Pedaal
Prestant 8' Aangehangen
Holpijp 8'  
Prestant 4'  
Fluit 4'  
Octaaf 2'  
Nasard 2 2/3'  

  

1917: De eerst bekende plaats waar het orgel heeft gestaan is de Gereformeerde kerk van Langerak. Volgens Hoeneveld (in SION, Systematische Inventarisatie Orgels Nederland, uitgegeven door de Stichting Orgelcentrum in 1978) zou het gaan om een orgel van Gabry uit Gouda  uit 1917.

1970: Het instrument wordt overgeplaatst naar de Christelijk Gereformeerde kerk te Ameide door de orgelmaker Jacob van der Zwan uit Scheveningen. Er werd waarschijnlijk een nieuwe kast vervaardigd uit o.a. hardboard en triplex.

De dispositie was toen als volgt:

Manuaal   Pedaal
Prestant 8' Aangehangen
Holpijp 8'  
Octaaf 4'  
Quintfluit 2 2/3' b/d  
Octaaf 2'  
Terts 1 3/5'  

In de periode dat het instrument in Ameide stond is de Quintfluit 2 2/3' opgeschoven tot een ongedeelde Fluit 4' en is de Terts 1 3/5' vervangen door een nieuwe Nasard 2 2/3'.  Ook is toen waarschijnlijk een verende sleepconstructie aangebracht en zijn de frontpijpen van nieuwe pijpvoeten voorzien. Ook werd een nieuwe windmachine geplaatst.

Bron: orgelsindrenthe.nl